Criteria opstellen voor je studiekeuze: tijd om te scoren!

Stel dat je op grond van alle eerder gepubliceerde blogs tot een top 3 bent gekomen van studies: dit noemen we de shortlist waaruit je wilt kiezen.
Nu is het nog belangrijker om jezelf de juiste vragen te stellen. In deze blog ga ik in op het toepassen van de juiste criteria voor jouw studiekeuze.

Criteria: ‘beslissend kenmerk’ zegt Van Dale.

Criteria opstellen: ben jij er nu aan toe?

Ik ga er van uit dat je goed hebt nagedacht over Wie je bent, Wat je goed kunt, Wat je wilt en Waar je past en tot de juiste mix bent gekomen voor je studiekeuze. Want: garbage in = garbage out! (dat betekent: als je zomaar wat doet in dit belangrijke proces van je studiekeuze, zul je ook ‘zomaar’ een of andere studie kiezen die misschien helemaal niet bij je past)
Ook is het belangrijk dat je open dagen bezoekt en een dag meeloopt en dat je de juiste vragen stelt aan studenten en docenten van de studies die in je top 3 staan.

Enkele uitgewerkte voorbeelden van criteria voor het maken van je studiekeuze:

1) Wat is de kwaliteit van de opleiding?

Hoe staat de opleiding aangeschreven? (denk aan de keuzegidsen en studiegidsen, te vinden in bibliotheken en bij je decaan)

2) Hoeveel contacturen met docenten zijn er?

Criteria voor studiekeuze

Het is voor veel studenten nogal een belangrijk punt, zo blijkt uit de praktijk! Zijn leraren gemakkelijk te benaderen, of kost het dagen om een vraag te stellen? Krijg je veel colleges live op school, of gebeurt er veel digitaal? Voel je jezelf snel een nummer, of kennen de leraren je bij naam?

3) Hoeveel kost de opleiding?

Zijn er ook extra kosten? (zoals leermiddelen die je nodig hebt)
Ga je lenen, helpen je ouders met de financiën, is er spaargeld achter de hand? Moet je een bijbaan zoeken?
Tip: maak een overzicht van alle kosten die je kunt bedenken en maak samen met je ouders/verzorgers een plan.

4) In welke stad wil ik studeren? Of: hoeveel reistijd heb ik over om op school te komen?

Kan ik in of bij de stad van keuze gemakkelijk een kamer vinden? Welke voorzieningen zijn er in de stad, hoe ziet het studentenleven eruit….?

5) Hoe ziet het afstudeerprofiel er uit?

De ene opleiding is de andere niet: afstudeerprofielen worden steeds algemener vanwege bezuinigingen.
Als je bijvoorbeeld Engineering doet op de HZ university of applied sciences, ziet het bedrijfsleven jou heel anders dan dat je op Avans dezelfde opleiding doet. Gewoon omdat de opleidingen verschillen. Een opleiding communicatie met afstudeerprofiel communicatieadviseur is heel wat anders dan een afstudeerprofiel dat gericht is op grafisch of de reclamewereld.

Criteria opstellen voor studiekeuzeWelke criteria voor studiekeuze zijn voor jou van belang?

In Zeeland kom ik het regelmatig tegen, dat jongeren het liefst (meestal vanuit kostenoogpunt) thuis blijven wonen.
Als je vanuit Zeeland bijv. maximaal 45 minuten met de trein of OV wilt reizen, is de keuze voor hoger onderwijs zeer beperkt: je kunt kiezen tussen de HZ university of applied sciences in Vlissingen of University College Roosevelt in Middelburg en misschien kun je kijken wat Avans in Roosendaal aanbiedt (reistijd 55 minuten vanuit Middelburg).

Heb jij er meer tijd voor over? (lees meer over offers brengen voor je studiekeuze)
Met een uur of meer reistijd vanuit Zeeland begint de keuze te groeien: Rotterdam, Breda en zelfs Tilburg is aan te reizen. (Goes -> Tilburg reistijd 1:19 u)

Valkuilen bij het opzetten van criteria voor je studiekeuze

Je kunt het jezelf natuurlijk ook te moeilijk maken.
Zeker als je een beetje perfectionistisch bent, kunnen dit soort lijstjes met criteria voor je studiekeuze je slapeloze nachten bezorgen. En dat is niet de bedoeling en zeker niet nodig voor het maken van een goede studiekeuze.
De perfecte studie bestaat gewoon niet.
Je kunt een droomstudie hebben, zoals Jasmijn (geneeskunde), maar het kan toch anders uitpakken: kiezen is het accepteren van onzekerheid. Daarover gaat een volgende blog.

Later dit jaar publiceer ik ook de blogs van Jasmijn die een overstap maakte van studeren in de stad (Uni), terug naar haar geboorteplaats (Hbo).

Een laatste valkuil is dat je met deze criteria vooral kijkt wat je klasgenoten belangrijk vinden. Doe dat vooral niet: blijf bij jezelf en probeer echt te bepalen wat jij super belangrijk vindt.
Je klasgenoten zitten anders in elkaar, kijken anders naar de toekomst en kunnen totaal andere ideeën hebben bij studeren.

Succes met je studiekeuze!

Hoe mooi zou het zijn als je een goed overzicht hebt van alle mogelijke studies en exact weet welke bij jou past?

Kom naar onze open dag op 30 augustus, geef je op via het aanmeldformulier of via WhatsApp 0641535252

Ons programma kan zowel in een groep als individueel doorlopen worden.
Open dag tussenjaar Zeeland 30 augustus 2018
Het geeft je gegarandeerd de richting die je zoekt. Je hoeft het niet alleen te doen.

Na ons programma weet je exact wat je wilt, waar je wilt studeren, omdat je er goed bij stilgestaan hebt.

Twijfelen hoeft niet meer.

Laat een reactie achter