Hoi, ik ben Jasmijn en in deze blog zullen jullie meer over mij en mijn studiekeuze te weten komen. Ik kan jullie alvast verklappen dat het ook bij mij toch iets ingewikkelder was dan ik van tevoren had gedacht. Ik heb mijn studie uiteindelijk met een soort omweg gekozen.

Je bent zwak,…huh?

‘Je bent een zwakke vwo-leerling en dit is een moeilijke studie waar ze alleen de beste toelaten’. Dit kreeg ik te horen tijdens een studiekeuzegesprek op de middelbare school. 

Jasmijn: “Ik had een doel voor ogen en dat was mijn diploma halen en werkte daar ontzettend hard voor”

Ik was me er van bewust dat bepaalde vakken me moeilijker af gingen dan de rest en dat ik er meer moeite voor moest doen om goede cijfers te halen. Maar ik had een doel voor ogen en dat was mijn diploma halen. Ik werkte daar ontzettend hard voor. Om dan een studiekeuze gesprek te hebben met een leraar die je demotiveert is niet fijn. In plaats van een negatief advies, had ik op dat moment veel meer aan positieve feedback gehad. 

Tegenwind

Ik zat in mijn laatste jaar van het vwo en moest me gaan inschrijven voor een studie. Ik wist al een paar jaar dat ik graag geneeskunde wilde studeren. Ik vind alles wat met het menselijk lichaam en ziektes te maken heeft erg interessant en deze studie sprak mij direct aan. Het lastige aan deze studie is dat er een decentrale selectie aan vast zit. Het is een populaire studie en daarom is er een numerus fixus. Voor deze studie moet je je daarom al voor 15 januari inschrijven en verschillende toetsen maken en motivatiebrieven schrijven.

Op mijn middelbare school moest iedereen verplicht op een studiekeuze gesprek. Terwijl ik door de gang naar het kantoor van de leraar liep zag ik al tegen het gesprek op. Van de desbetreffende leraar had ik zelf niet veel les gehad en hij kende mij daardoor ook niet goed. Maar ik had een plan en dat was mijn diploma halen en mee doen aan de decentrale selectie van geneeskunde aan de Erasmus universiteit. 

In plaats van een motiverend gesprek waar ik iets aan had, werd ik ontmoedigd om te gaan doen wat ik graag wilde en werd ik erg onzeker over mijn keuzes. In plaats van mij meer te vertellen over de decentrale selectie en de verschillende universiteiten werd ik ontmoedigd om hier überhaupt aan mee te doen. Natuurlijk was ik realistisch en wist ik dat er een grote kans was dat ik niet door de decentrale selectie heen zou komen. Ik had daarom al een plan B en zelfs C in mijn hoofd. Maar ik wilde het op z’n minst proberen, ik had niks te verliezen. 

Mijn plan ging helemaal om

Toch veranderde er iets in mijn gedachtegang na dit gesprek. Ik begon situaties te bedenken die zouden kunnen gebeuren. Wat als ik niet toe gelaten word? Wat als ik mijn diploma niet haal? Wat als ik deze studie niet aan kan? Dit gesprek heeft mij toen zo beïnvloed dat ik op de laatste dag van inschrijven mijn keuze nog heb veranderd. Ik stond ingeschreven bij geneeskunde, maar de avond voor 15 januari schreef ik me uit en veranderde ik mijn keuze naar verpleegkunde aan de HZ in Vlissingen. Ik heb mijn hele plan op dat moment omgegooid. 

Laatste studiekeuzegesprek 

Een paar weken later was het tijd voor het tweede en laatste studiekeuze gesprek. In dit gesprek was de leraar stomverbaasd dat ik me had uitgeschreven voor geneeskunde. Hij vroeg of iemand me dit had aangepraat en waarom ik ineens op het laatste moment van gedachten was veranderd. Ik zelf was op mijn beurt ook stomverbaasd over zijn reactie. Ik had deze reactie niet verwacht en begreep het op dat moment ook niet. Had hij misschien een slechte dag tijdens het vorige gesprek? Dit was volgens hem toch een betere keuze voor mij? Maar toen het gesprek vorderde bleek dat hij mijn keuze voor verpleegkunde ook niet begreep. Verpleegkunde is immers een hbo-opleiding, en hij verwachtte eigenlijk dat iedere vwo’er naar de universiteit ging.

Op dit moment lijkt dit alweer een hele tijd geleden, maar ik herinner me nog goed dat ik graag meer hulp bij mijn studiekeuze had gehad. Achteraf is het gelukkig een goede keuze geweest, maar op dat moment dacht ik daar anders over. Op school hebben we naar mijn mening veel te weinig aandacht besteed aan de studiekeuze, terwijl het zo belangrijk is. Het verbaast mij daarom ook niet dat er zo’n hoog uitvalpercentage is in het eerste jaar van verschillende studies. Wat mij wél verbaast is dat veel middelbare scholen hier nog steeds zo weinig mee doen. Je bent uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor de keuze die je maakt, maar mijn ervaring is dat je op de middelbare school druk bent met andere dingen en dat je eigenlijk nog niet zo veel van alle verschillende studies en je persoonlijke interesses af weet.

Verwarrend en boos

Het eindexamenjaar was voor mij wat studies betreft dus erg verwarrend. Ook was ik op dat moment boos op de leraar waar ik de gesprekken mee had gehad. Inmiddels ben ik dat niet meer. Ik heb ervan geleerd dat het belangrijk is dat je zelf voor honderd procent achter je keuze staat. Ook moet je doen wat voor jou goed voelt en je niet laten beïnvloeden door anderen.

In deze blog heb ik jullie weer een kijkje gegeven in mijn eigen studiekeuze.
Nog steeds zijn we niet bij mijn uiteindelijke keuze gekomen. Iedere blog zal ik jullie weer een klein stukje meenemen in mijn keuze, maar ook wil ik graag over andere onderwerpen die met studies te maken hebben bloggen. Daarom zal mijn volgende blog niet over mij zelf gaan, maar wel over een onderwerp op studenten gebied waar ik ervaring mee heb! Meer verklap ik voor nu niet. Tot volgende week!

Ik ben absoluut geen expert en ik ben zelf ook nog niet zo lang een student. Toch hoop ik dat mijn blogs kunnen helpen bij anderen die ook nog twijfelen of op dit moment nog helemaal niet weten wat ze willen.

Groetjes, Jasmijn

Laat een reactie achter