Jasmijn vertelt in deze en haar vorige blog over de zoektocht naar een studentenkamer. Dat viel best tegen!
Na heen en weer reizen tussen Vlissingen en Rotterdam lukte het gelukkig toch om een kamer te vinden. Ze geeft hele waardevolle tips. Nu weet jij alvast waar je op moet letten als jij ook een kamer zoekt of in de toekomst op kamers wilt gaan.

Studiekeuze verhuizen naar de grote stad

Schrijf je op tijd in

Zoek van tevoren uit of er sites zijn waar je je in kan schrijven. Ik woonde in Rotterdam en heb uiteindelijk via de site Stadswonen een kamer gevonden. Voor andere steden zullen er vast ook van dit soort sites zijn. Ook kun je bijvoorbeeld gebruik maken van Kamernet en Facebook.

Bedenk vragen en voorkom vervelende situaties

Bedenk van tevoren vragen die je kunt stellen tijdens bijvoorbeeld een hospitatie of bezichtiging.
Ik kwam bijvoorbeeld een keer bij een studio bezichtiging waarvan ik gelijk door had dat er andere informatie werd gegeven dan voorheen gemeld was. De huurprijs was anders, de foto’s kwamen niet overeen met de echte kamer en er kwamen ineens extra kosten bij. Doordat ik van tevoren al vragen had bedacht, was ik goed voorbereid.

Jasmijn: “Ik was erg blij, maar ik had door dat bepaalde zaken niet klopten toen ik het huurcontract door las….”

Ik kwam voor het eerst kijken en omdat ik het verste weg woonde mocht ik direct het huurcontract tekenen. Ik was erg blij, maar ik had door dat bepaalde zaken niet klopten toen ik het huurcontract door las. Ik was op dat moment alleen en ik vroeg of ik nog mocht overleggen met mijn ouders en het een dag later mocht laten weten. Toen de verhuurder daarop erg raar reageerde, wist ik dat ik deze studio niet wilde. Het was best eng om op dat moment tegen de verhuurder in te gaan, maar achteraf ben ik blij dat ik dit wel gedaan heb. Zorg daarom altijd dat je van tevoren precies weet waar je aan gaat beginnen, zodat je niet achteraf nog voor verrassingen komt te staan.

Alleen of met huisgenoten?

Bedenk goed of je een studio of een kamer in bijvoorbeeld een studentenhuis wil. Ik wilde graag een studio, hierbij heb je je eigen kamer met badkamer en keuken. Helaas zijn studio’s vaak lastiger te vinden voor een redelijke prijs. Daarom ben ik naast studio’s ook naar gedeelde units gaan zoeken. Hierbij heb je je eigen kamer, maar deel je de badkamer en keuken. Ik zelf wilde niet in een groot studentenhuis wonen en ik heb daarom gezocht naar units waarbij je maximaal 3 huisgenoten zou hebben. Uiteindelijk had ik een kamer waarbij ik de badkamer en keuken deelde met 1 huisgenoot.
Zorg dat je van tevoren je huisgenoten een beetje leert kennen en vraag bij bijvoorbeeld een hospitatie of ze regels hebben voor het schoonmaken etc. Hierdoor weet je een beetje wat je kan verwachten. Wel is de kennismaking met je nieuwe huisgenoten vaak kort en leer je ze pas echt kennen als je er komt wonen, en dit kan soms helaas ook wat minder positief uitpakken.

Doorverhuizen

Ondanks dat ik een grote kamer had op een hele fijne locatie, wilde ik toch graag een studio zonder huisgenoten. Ik heb mij daarom direct her ingeschreven op de site en heb het aanbod in de gaten gehouden. Als je eenmaal een kamer hebt, is het vaak makkelijker om door te verhuizen. De druk is minder hoog omdat je al een kamer hebt en daardoor heb je genoeg tijd om een nieuwe kamer of studio te vinden waar jij je echt thuis voelt.

Familie en vrienden

Mocht je net als ik ook moeite hebben om een kamer te vinden, schakel dan familie en vrienden in. Plaats bijvoorbeeld een berichtje op Facebook. Ook kan je kijken of er ergens in de buurt familie woont, waar je tijdelijk kan verblijven. Hulp kan soms uit een onverwachte hoek komen!

Samen wonen

Zijn er toevallig klasgenoten of nieuwe mensen van je studie die ook nog een kamer zoeken? Dan is het ook een idee om samen iets te zoeken. Tegenwoordig is het huren van een kamer erg duur en is het soms zelfs goedkoper om een eigen appartement of huis te huren. Wanneer je dit met meerdere mensen doet, kom je soms een stuk goedkoper uit dan wanneer je een kamer huurt.

Huurtoeslag regelen

En wanneer je eenmaal een kamer hebt, is het belangrijk om je zo snel mogelijk als nieuwe inwoner in te schrijven en je huurtoeslag te regelen. Zo kan je een hoop geld besparen.

En wat als het niet lukt om op tijd een kamer te vinden?

Lukt het niet om op tijd een kamer te vinden?
Heen en weer reizen is niet altijd fijn, maar probeer je tijd goed te benutten door bijvoorbeeld alvast in de trein te studeren. Op je nieuwe studie leer je ook weer nieuwe mensen kennen die misschien al op kamers zitten. Via via kan je vaak snel aan een kamer komen. Als je eenmaal een kamer hebt, is het vaak gelijk een stuk overzichtelijker. Je bent snel thuis en hoeft niet lang meer te reizen en daardoor heb je veel meer tijd voor andere dingen, zoals je nieuwe woonplaats ontdekken!

Groetjes, Jasmijn

 

  

 

Laat een reactie achter