De beste manier om je hoofd leeg te maken is … (blog 2 van 2)

In mijn vorige blog behandelde ik het ‘fenomeen’ van een vol hoofd.
Vol met gedachten, allerlei versnipperde info, die via allerlei middelen binnenkomt geeft ons een druk gevoel.
Druk, druk, druk, hoor je om je heen. Vind je ’t gek dat we ons opgejaagd voelen?
Maar wat is dan de beste manier om ervan af te komen?

Jouw eigen journalDit is de beste manier om je hoofd leeg te maken: jouw eigen journal.

Jouw eigen journal

Journalling of journallen of ‘schrijven in een dagboek’ kan je enorm helpen met het leegmaken van je hoofd.  Gedachten moeten eruit, zoeken een uitweg. En dat kan simpelweg met pen en papier!

Alles mag bij journallen: tekeningen, krabbels, aantekeningen, hand lettering, leestekens, diepe gedachten, inzichten, ideeën, kreten, woorden, verhalen of zomaar wat krassen? Maakt niet uit: jij bepaalt wat je op dat moment nodig hebt.

FYEO

Beloof me 1 ding: jouw journal is alleen voor jouw ogen.
Niemand heeft er iets mee te maken. Niemand. FYEO: For Your Eyes Only!
Jouw diepste gedachten, je geheimen misschien, of je overwegingen: die zijn gewoon van jou. Jij hebt een innerlijke wereld waar niemand ook maar iets mee heeft te maken. Jij bepaalt zelf hoe en wat en dus ook met wie je wat deelt. Misschien heb je zojuist wel een super idee opgeduikeld uit je gedachtekronkels, waar je miljoenen mee gaat verdienen!

De beste ideeën ontstaan trouwens gaandeweg het leven van alledag: heb je dan je journal bij de hand?
Mijn journal gaat overal mee naar toe. En in enkele gevallen gebruik ik mijn notities op mijn smartphone of een los stukje papier.

Niet alleen ‘positive stories’: leren, daar gaat het om!

Ons leven bestaat niet alleen uit succesverhalen.
Ook al zou je het bijna gaan geloven, als je social media bekijkt. Bij anderen is het gras altijd groener.

Maar in werkelijkheid: iedereen gaat door crisissen, teleurstellingen en andere negatieve ervaringen heen. En ook hebben we allemaal wel eens het gevoel dat ons hoofd overloopt van de vele dingen die nog moeten gebeuren of zaken die op je af komen.
En het is goed om ook hier aandacht aan te geven, om ervan te leren. (Dus niet: om erin te blijven hangen …) Leren. Daar gaat het om.

Henri Nouwen zei hierover: “Ieder mens is ook een gebroken mens. Er bestaan geen mensen die nooit ervaren hebben gebroken te zijn. De kunst is het om onze gebrokenheid recht in de ogen te zien en deze te accepteren als onze eigen unieke gebrokenheid.

Of bedenk wat U2 zingt: ‘And a heart that is broken, is a heart that is open. Open, open.’  (bij 4:17 in onderstaande clip)
(Cedarwood Road van het album Songs of Innocence)

Laat een reactie achter