Studiekeuze

Geluk is dom

Als je een studiekeuze wilt maken, denk je misschien wel eens: help, ik weet niet wat ik wil!?
Of: wat moet ik kiezen, er is zoveel!?
Een centrale vraag die kan helpen is: ‘Waar word ik gelukkig van?’
In deze blog een uiteenzetting van geluk anno 2018/2019.

  • Wat zijn de invloeden in onze samenleving?
  • Hoe was het vroeger?
  • Helpt het eigenlijk wel als we ons geluk nastreven?

Te koop: geluk!

Als je de reclames mag geloven, kun je jezelf gelukkig en happy kopen. Doe dit, koop dat, draag zus, volg zo….ik word er h e l e m a a l GEK van!
Zit ik een leuke, spannende film te kijken, is er $%^&#@* weer reclame.
Op Youtube, op Spotify, of welke online dienst dan ook: het achtervolgt je continue.
Alleen als je de filters ‘koopt’ kun je ongestoord je gang gaan met luisteren en kijken naar wat je wilt. Meestal voor een tientje per maand ofzo.

Geld maakt gelukkig, toch?

Ik hoorde zojuist iemand zeggen: “het kapitalisme* begint nu heel duidelijk zijn vruchten af te werpen in onze samenleving”. Alles draait om geld, terwijl geld je niet per se gelukkig hoeft te maken. Een tekort aan geld is wel een dingetje: dat maakt je vaak minder gelukkig. Maar daar staat weer tegenover dat je de lat niet zo hoog moet leggen als het gaat om willen.
Want wil je steeds meer, dan is het nooit genoeg. Heb je genoeg en kun je daarmee tevreden zijn? Dan geef je je leven vast een cijfer dat wat hoger ligt.

Het is nooit genoeg, zo lijkt het. Wanneer is het genoeg voor jou?

Keuzevrijheid: daar pluk je de vruchten van!

De vraag ‘Wat wil ik?’ en iets groter: ‘Wat wil ik met mijn leven?’ staat deze week centraal in het programma van ons studiekeuze tussenjaar.
We gaan op pelgrimstocht: op zoek naar antwoorden op eeuwenoude vragen. Hoewel deze vragen vandaag de dag wel heel nadrukkelijk op ons afkomen: je hebt in onze moderne samenleving zoveel mogelijkheden, dat je gewoon vrij kunt kiezen op allerlei gebieden, op bijna alle gebieden!

Dat was een eeuw geleden wel anders: toen werd de SGP opgericht en waren de katholieken de grootste partij in de politiek en alleen mannen mochten stemmen. Veel mannen werkten bij de Koninklijke Nederlandse Hoogovens, er was oorlog en heel veel onrust in diverse landen, koninkrijken en republieken.
(*kapitalisme = https://nl.wikipedia.org/wiki/Kapitalisme)

De keuzevrijheid die we nu hebben, is niet te vergelijken met toen. Allerlei vrijheden, mogelijkheden en kansen dienen zich dagelijks aan. Maar maakt het ons nu echt gelukkiger?

Onsje minder

Mijn vraag is simpel:

    • Wie bepaalt jouw geluk?
    • Wat bepaalt jouw geluk?
    • Mag het ook een onsje minder, a.u.b.?

Oftewel: af en toe eens een baaldag en sombere gevoelens of verdriet of een kwalitatief uitermate teleurstellende dag, is dat zo erg?

Ik ken een psychiater die beweert dat er een taboesfeer ontstaan is over jezelf ongelukkig voelen in onze ‘leukigheidsmaatschappij’. (Dirk de Wachter, https://www.brainwash.nl/bijdrage/psychiater-dirk-de-wachter-in-de-ongelukkigheid-komen-de-grootste-verbindingen-tot-stand? )

Goed, kun je dan helemaal niks doen om gelukkiger te worden?
Jawel, want geluk is dom. Het gaat om D O M.

Doelen
Oplaadpunten
Mensen

Daar heeft het mee te maken, volgens de geluksprofessor, die dit gelijknamige boekje schreef.

Laat een reactie achter