MBO, HBO of WO? (Gastblog door Jasmijn)

‘Maar je hebt vwo gedaan, waarom doe je dan een hbo studie dat is toch zonde?’.
Dit is een opmerking die ik weleens gehoord heb. En waar velen zich vast in kunnen herkennen.

Naast alle studies moet je ook nog een keuze maken tussen de niveaus waarop je dit kan of wil studeren. Er is namelijk keuze uit MBO (middelbaar beroepsonderwijs), HBO (hoger beroepsonderwijs) en WO (wetenschappelijk onderwijs).

Is HBO beter dan WO?
Voor mij is de keuze tussen HBO of WO nooit een moeilijke keuze geweest. Ik heb zelf vwo gedaan, ik heb een half jaar een universitaire studie gedaan en doe nu twee hbo-studies. Alleen van mbo-studies weet ik persoonlijk iets minder. Ik bekeek op de middelbare school simpelweg naar alle studies die me leuk leken of dat nou op het hbo of de universiteit was. Gelukkig heb ik ouders die het niet uit maakt wat voor niveau ik doe, als ik het maar leuk vind. Jammer genoeg deelde niet iedereen deze mening op de middelbare school. Sommige leraren vinden nou eenmaal dat vwo-leerlingen naar de universiteit moeten. Hbo zou een lager niveau zijn en is daarom niet geschikt….Ik weet dat sommige ouders en leerlingen dit ook zo zien. Ik zelf zie het echter anders.

Van trap naar rotonde
Ik heb inderdaad vwo gedaan, maar dat betekent niet dat ik een stap omlaag ben gegaan nu ik hbo doe. Ik vind het niet zonde dat ik er zes jaar over heb gedaan terwijl ik het ook in vijf jaar had kunnen doen. Alles wat ik heb geleerd is mooi meegenomen en ik heb er nooit spijt van gehad. In plaats van een trap waarop je een trede omlaag gaat, zou ik liever een rotonde als voorbeeld gebruiken, waarop je een andere afslag neemt en dus een andere richting op gaat.

Wat mij betreft moet je iets kiezen wat je leuk vind en wat bij jou past. Ik ken genoeg klasgenoten die naar de universiteit gingen en een jaar later alsnog voor hbo kozen, omdat het beter past bij hen. Ook gingen klasgenoten net als ik meteen hbo doen omdat hier studies waren die je niet hebt op universitair niveau. Zoals de studie die ik nu doe: verloskunde. Het zou toch zonde zijn als je je hele leven lang al verloskunde wil studeren, maar dit niet gaat doen omdat het een hbo-studie is?

MBO? Genoeg mogelijkheden!
Zoals ik net al schreef heb ik mezelf nooit verdiept in mbo-studies. Ik merk wel dat er soms minachtend over mbo-studies wordt gedacht, alsof dat geen echte studies zijn. Ook hier ben ik het absoluut niet mee eens. Op het mbo heb je weer een andere manier van onderwijs en kun je nog steeds een heleboel richtingen op. Dat dit minder is dan hbo of wo vind ik onzin, iedereen heeft verschillende talenten en ontwikkelt deze op een andere manier.

Ik zat zelf in de luxepositie dat ik alle drie de niveaus kon gaan doen. Er zijn echter ook veel scholieren die graag een hbo of wo studie willen doen maar mavo of havo hebben gedaan. En daardoor niet direct de studie kunnen kiezen die ze graag willen doen. Ik zeg expres niet direct, want gelukkig zijn er tegenwoordig een heleboel mogelijkheden om door te stromen. Zo kun je na je mbo bijvoorbeeld makkelijk doorstromen naar het hbo. Of vanaf het hbo naar de universiteit.

Hokjesdenken past echt niet meer in deze tijd!
Om een lang verhaal te kort maken: ik vind dat we minder in hokjes moeten denken. Dit zou ik ook graag mee willen geven aan alle leraren en decanen die leerlingen moeten helpen om een studiekeuze te maken. Niemand is hetzelfde en iedereen heeft andere interesses. Het belangrijkste is wat mij betreft dat je iets doet wat je leuk vindt en dat je jezelf blijft ontwikkelen. En dat kan ook op een ander niveau dan er misschien van je verwacht wordt. Het kan lastig zijn om dit steeds opnieuw te moeten horen, maar onthoud dat jij degene bent die daadwerkelijk de studie moet gaan doen. Verdiep je daarom ook zeker in de verschillende onderwijsvormen en kijk wat het beste bij je past. Maar pin je niet te veel vast op de verschillende niveaus en onthoud dat iedereen anders is, ook jij.

Groetjes,
Jasmijn

 

Laat een reactie achter