Studiekeuze: wanneer weet je het zeker?Twijfel, twijfel, twijfel … Wat zal ik gaan studeren? Waar ga ik studeren? Uni of HBO?
In het oerwoud van studies raak ik compleet de weg kwijt!
En wanneer verdwijnt die twijfel nou eens? Sommigen lijken het zeker te weten en kiezen voor een studie, terwijl ik het nog steeds niet zeker weet. Wanneer weet je het zeker?

Herkenbaar?

Deadline van 1 mei komt eraan: jij wilt je gaan richten op je examens

Deadline studiekeuze 1 mei
Inmiddels is het (alweer) februari. Het gaat echt heel snel: de data van de open dagen van diverse opleidingen en studies vliegen rond je oren!
En daarmee komt ook de deadline om daadwerkelijk een studiekeuze te maken steeds dichterbij. Zeker als je momenteel in je examenjaar zit, is het wel echt tijd om een keuze te gaan maken, want je wilt je straks gewoon kunnen richten op je examens.
Op 1 mei moet je gekozen hebben en je opgegeven hebben voor een opleiding in het hoger onderwijs.

Maar hoe kun je nu zeker weten wat bij je past?

Waarschijnlijk ken je wel van die mensen in je buurt, die het allemaal precies weten voor jou. Misschien zelfs wel ouders/verzorgers? De ene na de andere studie wordt genoemd en data voor open dagen en mogelijkheden en en en…..daar zit jij helemaal niet op te wachten! Dat snap ik. Want het gaat om jouwstudiekeuze. Jij moet er gelukkig van worden, want met die studie zet je een proces in gang dat richting geeft aan je loopbaan.

Goed, ik begrijp dus dat er soms wel eens stoorzenders zijn. Op zich kan ik je zeggen: meestal bedoelen ze het goed, ze willen je graag helpen.
Maar het kan juist averechts werken: dat je door de bomen het bos niet meer ziet. <link blog>

Stoorzenders laten verdwijnen

Als jij op een gegeven moment een studie kiest die echt bij je past, zul je merken dat de stoorzenders verdwijnen: want je weet wat je wilt gaan studeren. Bovendien zul je daadwerkelijk een opluchting voelen, als je kiest. En als tip zou ik willen zeggen: bedank iedereen vriendelijk voor de goedbedoelde adviezen en vraag vooral door, als ze adviezen geven. Je wordt er misschien weer wat wijzer van. Frustratie en irritatie (negatieve emoties) worden daardoor ook minder, omdat je je nieuwsgierig opstelt (positieve emotie).

Ik zeg altijd: je moet kiezen met je hart, ergens echt voor gaan, dat is alles wat je nu kunt doen om een goede keuze te maken.

De vraag is of je het ooit helemaal voor 100% zeker zult weten? Ik zeg altijd: je moet kiezen met je hart, ergens echt voor gaan, dat is alles wat je nu kunt doen om een goede keuze te maken. Als je daarbij goede informatie over de school en de studie hebt bekeken, een open dag hebt bezocht en sfeer hebt geproefd, kun je al redelijk goed invoelen of de studie bij je past. Zorg trouwens wel dat je de juiste vragen stelt bij een open dag. Ik schreef daar eerder deze blog over op Life is a journey.

Als twijfels blijven

Kom je er niet uit en blijven de stoorzenders komen?
Kom dan zeker een keer kennismaken, ik doe regelmatig open huis. Vrijdag bijvoorbeeld, staat de deur open van mijn kantoor: inloopmiddag over studiekeuze.
Kunnen we meteen kijken naar jouw vragen over studiekeuze.

Er is ook nog plaats om deel te nemen aan onze workshop op 2 maart.
Daar kun je onder begeleiding van een coach aan de slag met je studiekeuze.
Na de workshop heb je een top 3 en een goed beeld van studies die bij je passen.
En je zult zien: daarmee verdwijnt je twijfel.
Je hebt namelijk actie ondernomen om deze twijfels vaarwel te zeggen: ook voor jou is een passende studie beschikbaar, don’t worry.

Een uitgebreid traject om goed stil te staan bij studiekeuze kan natuurlijk door deel te nemen aan ons tussenjaarprogramma. (instappen kan nog net)

Laat een reactie achter